Biserica Creştină după Evanghelie, Nr. 1 – Nicolina, Iaşi

Biserica Nicolina

Comunitatea Crestinilor dupa Evanghelie din Iasi

Comunitatea Crestinilor dupa Evanghelie din  Iasi

Articol publicat de Bogdan Emanuel Radut in revista „Calea Credintei”, Nr 397, Septembrie – Noiembrie 2014

Creştinii după Evanghelie sunt exponenţii Mişcării Frăţeşti în România. Insăşi denumirea de „creştin după Evanghelie” este o convenţie naţională, pe mapamond fiind numiţi Brethren Assemblies.Inceputurile creştinilor după Evanghelie în România au loc în octombrie 1899 în Bucureşti, odată cu prima adunare înfiinţată de primii misionari Francis Berney şi Charles Aubert din Elveţia. Aceştia au închiriat o casă în str. Teilor, nr. 82, unde au amenajat sufrageria pentru întâlniri religioase. Prima astfel de întâlnire are loc la 1 octombrie, începând cu ora 14.00. Până în anul 1901, aceste adunări aveau loc în limba franceză. Din noiembrie 1901, vor avea loc întruniri religioase în limba română.

Din Bucureşti, credinţa predicată de creştinii după Evanghelie ajunge şi-n alte zone din ţară. Prima dată ajunge la Constanţa, odată cu Charles Aubert care se mută aici în anul 1902, împreună cu soţia lui Marie. Va sta doar un an, după care se va repatria în Elveţia din pricina îmbolnăvirii soţiei, în cele din urmă aceasta decedând. Următoarea localitate este Ploieşti, unde, începând cu anul 1907, apare o grupare de credincioşi. In timp, Ploieştiul va deveni un centru important al Creştinilor după Evanghelie. In Oltenia, începutul creştinilor după Evanghelie este situat în comuna Goicea Mare, jud. Dolj, printr-un agricultor numit Stan Segărceanu. Aici apare o grupare de credincioşi prin jurul anului 1910.

Transilvania avea comunităţi de credincioşi, dar aparţinea din anul 1867 Imperiului Austro-Ungar. Din pricina lipsei unor statistici din acea vreme, ne este foarte greu să stabilim un procent al Creştinilor după Evanghelie în perioadaantebelică. Este oarecum şi normal, dat fiind faptul că erau doar câţiva credincioşi răzleţi în localităţile amintite mai sus.7

In data de 6 decembrie 1916, după lupte intense, Bucureştiul cade sub ocupaţia armatei germane conduse de generalul Augustus von Mackenzen. Ca urmare, administraţia şi armata se retrag în Moldova, unde frontul era încă stabil. Cabinetul
de miniştri (Guvernul) este evacuat la laşi, unde se formează un guvern de coaliţie naţională Ion C. Brătianu —Take lonescu. Sub ocupaţia germană, lucrarea Creştinilor după Evanghelie din Bucureşti a stagnat. La laşi se vor regăsi şi David Teodorescu, cu Grigore Constantinescu Fotino şi Florea Moisescu, unde în ciuda vicisitudinilor războiului vor înfiinţa o adunare locală, a Creştinilor după Evanghelie. Aceştia nu luptau cu arma pe front, ci aveau alte activităţi în cadrul armatei, fapt ce le-a conferit libertatea de conştiinţă, necesară unui astfel de demers. Ii mai găsim ca refugiaţi pe Constantin Giuroiu, din Bucureşti, şi Vasile cu Alexandrina lonescu, din Ploieşti. David Teodorescu, lucrând ca sergent la Arsenalul Armatei din laşi, îl aduce aici, în mai 1917, pe Constantinescu Fotino, pe care îl reintâlneşte în parcul Copou. Acesta din urmă, era pe front cu Regimentul Mihai Viteazul. Ştiind că, se pricepe la sculptură, face o cerere în numele lui Fotino şi acesta este transferat de pe front la Arsenalul Armatei.

Venind la laşi. Fotino a închiriat apoi o cămăruţă în str. Sărăriei nr. I 3, unde a început cu Teodorescu să, organizeze o adunare. Primii convertiţi, din câte cunoaştem, au fost Alexandru Losneanu, cazangiu la Atelierele CFR laşi, şi Nicolae Vicol, rotar la aceleaşi ateliere. Grupului li se alătură apoi o credincioasă de origine elveţiană, care lucra ca soră, de caritate la Crucea Roşie Americană. Aceasta, în anul 1918, va pune la dispoziţia noii adunări o baracă, de la Crucea Roşie Americană, destul de încăpătoare pentru oamenii care veneau la întrunirile religioase.

Noua locaţie era pe str. Dancu nr. 1, situată, în centrul laşiului. Constantinescu Fotino publică, în ziarul local un anunţ prin care locuitorii laşiului să, afle că acolo se ţineau adunări regulate. Astfel a apărut, pe fondul acesta al războiului, comunitatea de credincioşi creştini după Evanghelie din laşi. Dacă, ne gândim bine, putem concluziona că, dacă nu erau refugiaţi credincioşi din Bucureşti la laşi, nu lua fiinţă această adunare existentă, şi azi.

In toamna anului 1918, a avut loc primul botez nou-testamental, oficiat de Constantinescu Fotino, a celor care au primit Cuvântul. Unsprezece persoane, dinte care şapte bărbaţi şi patru femei, au fost botezate în râul Nicolina: Alexandru Losneanu cu soţia, Kogălniceanu cu soţia, Nicolae Vicol, Gheorghe Oprea Teodorescu, David Teodorescu, ş.a. Florea Moisescu era la Bârlad şi va fi boteza mai târziu.

Adunarea, mărindu-se, se mută pe str. Mitropoliei, unde se întorc la Dumnezeu inginerul Cihodaru şi avocatul Aurel Cupfer, pe care mai târziu îl găsim la Bucureşti. Anul 1933 a adus, prin Decizia 119.114/21 august, autorizarea Creştinilor după Evanghelie ca asociaţie religioasă. lar anul 1946, prin Decretul-Lege 883/9 noiembrie, statutul de cult, reînnoit în anul 1950, prin Decretul 1203/14 noiembrie. Până în anul 1974, credincioşii creştini după, Evanghelie din laşi nu aveau un loc stabil unde să se întâlnească. Cu greu, din cauza regimului comunist de la acea dată, în toamna anului 1974, s-a inaugurat casa de rugăciuni a creştinilor după, Evanghelie din laşi.

După anul 1989, din Biserica de pe Nicolina s-au format alte şase biserici, care slujesc în diferite zone ale laşului, iar in ziua de azi biserica din cartierul Nicolina este cea mai mare din laşi, precum şi din ţară.

Contact:

Adresa: Șoseaua Nicolina nr. 61

Program
duminica: 9.00 – 12.00; 18:00-20:00 (program de vara);
17:00-19:00 (program de iarna)

joi: 18:00-20:00 (program de vara);
17:00-19:00 (program de iarna)

Transport public:

Autobuze

NR. Traseu
19 Canta-Podu Ros-Frigorifer - CUG I
27 Tatarasi Nord - Tehnopolis
27b Blocuri Ciurea - Tehnopolis - Tatarasi Nord
41 Tehnopolis-P.Ros-Tg.Cucu- Copou
41b Blocuri Ciurea - P.Ros- Tg.Cucu- Copou
42 CUG.I-T.Vladimirescu-Triumf-Copou
43 C.U.G.I-T.Vladimirescu-Pacurari
43c C.U.G.I-T.Vladimirescu-Pacurari - Carefure Era
44 Piata Dacia - Tehnopolis
44b Piata Dacia - Tehnopolis - Blocuri Ciurea


Telefon: (+40)(232)242025

Email: contact@bisericanicolina.ro

Get Directions
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our Feed